M-am intrebat ce se intampla cu constiinta celor care lucreaza la Teletrade, Profitpoint, Admiral, Capital Group, Aston Markets, OIM Trade, Alfa Trade, Euro Trade si alti agenti de pariuri pe Forex. Inconstienti nu sunt, ca si eu daca nu as fi primit atatea telefoane de la Teletrade si ProfitPoint, imi vedeam de treaba (daca inca le merge cu telefoanele la rece, e o dovada ca hartuiala functioneaza, deci un indiciu ca va continua si se va amplifica!).
Ei ce se poate intampla... constiinta lor se adapteaza. Faptul ca sunt platiti corespunzator, ii face sa considere aceasta activitate sustenabila si din punct de vedere moral (vezi la sfarsitul articolului ce zice cartea sfanta a evreilor, Talmud-ul). Deci ei sunt ferm convinsi ca ceea ce fac este correct moral si etic iar fraierii sunt resurse de muls. Si daca dintre ei se prinde vreunul, il angajeaza, am vazut chestia asta in mod repetat la Constanta.
Acelasi lucru se intampla si cu constiinta celor care lucreaza la banci, la firmele de asigurari, agentii de vanzari care imping prin corporate pachete de asigurari mincinoase la Regina Maria si la Medicover (stiu din sursa directa), sau agentii (numiti de data asta officers sau inspectori) care cauta si gasesc motive sau strategii pentru a refuza sa plateasca despagubirile asiguratilor (americanii sunt renumiti pentru asta).
TOTI se mint ca "sunt ok" si ca fraierul isi merita soarta.
Cum se poate intampla asa ceva?!
Cum se poate corupe constiinta omului in asa hal incat sa se convinga de niste adevaruri fabricate ca sa se scoata basma curata? Tony Robins a aratat cat se poate de clar ca adevarul si binele sunt nevoi aflate in varful piramidei psihicului uman si omul nu poate fi complet fara ele. Pai... mai la baza sunt astealalte: nevoia de bani si oportunitatea de a gasi fraieri peste tot.
Ei cum?
Am gasit pe YouTube un experiment in care voluntari de diverse culturi si nationalitati, din mai multe parti ale lumii, nu numai din America, au fost pusi sa administreze scurte socuri electrice cu voltaj crescator unui alt voluntar in cazul in care nu raspundea corect la o serie de intrebari. Subiectii erau cei care administrau socurile, cu voltaj crescator la fiecare greseala si desi erau ingrijorati cand vedeau voltaje care au ajuns pana la 400 volti, si desi il auzeau pe celalalt strigand si rugandu-se sa nu i se mai dea socuri ca nu mai suporta, subiectii au continuat experimental pana la capat.
Doar 4 din cei cateva mii de subiecti au oprit experimentul !!!
Metoda folosita de experimentatori a fost foarte simpla si ne arata cat de vulnerabili suntem, cum sugestia bate ratiunea FARA NICIUN EFORT: langa subiecti era permanent un asistent care ii incuraja calm si ferm sa continue cu intrebarile, spunandu-le ca celalalt este ok, ca si-a asumat participarea la experiment si odata inceput, experimentul nu poate fi oprit. Numai naluciri. Ramai trasnit cat de susceptibili suntem...
Ca sa se poata generaliza, sa nu se zica ca ar fi fost selectati in special subiecti susceptibili (cum fac magicienii si iluzionistii pe scena), experimentul a fost refacut in decurs de 15 ani in diverse tari ale lumii, starnind numeroase controverse - si acum mai exista inca psihologi specialisti contestatari. Aia sunt in faza de negatie - acest lucru confirmandu-ne ca psihicul uman functioneaza dupa anumite pattern-uri INDIFERENT de cultura individului respectiv, dependent poate doar de experienta.
Da, chiar daca stii ca esti intr-o paradigma, tot este o provocare sa iesi din ea. Mai ales sub presiunea celorlalti (peer-pressure).
Suntem vulnerabili; in afara de cele trei pacate propovaduite de Profit Point si Teletrade (lacomia, frica si speranta), avem de infruntat mandria (care este cel dintai si cel mai mare in opinia Bisericii Ortodoxe), paradigmele si preconceptiile (menite sa ne apere situatia actuala sau homeostazis pe greceste), biasurile (erori de interpretare, conflicte de interese, etc) si controversele etice (menite sa distraga si sa zapaceasca, mai ales pe non-specialisti, inducand indoiala, tulburand ratiunea).
Un alt experiment asemanator e cu voluntari pusi o saptamana in roluri de detinuti si de paznici intr-o inchisoare simulate. A fost un dezastru, si-au luat rolurile prea in serios.
Despre performanta, supravietuire si cartile sfinte
In alta ordine de idei, mare e gradina Domnului: Unele culturi au inca in "cartile sfinte" indicatii poate la moda atunci dar considerate azi imorale (evreii cu Talmud-ul in cazul asta, dar stiu ca si musulmanii au in Coran niste chestii despre non-dreptcredinciosi de ti se face parul maciuca). Oamenii pot multe, Eminescu a aratat-o cat se poate de plastic in "Sarmanul Dionis".