miercuri, 20 iunie 2018

Solutii la sistemul monetar Ponzi international?



Aur si argint, Platina si metale rare

De ce? Pentru ca desi au unele din slabiciunile si vulnerabilitatile monedelor nationale, nu pot fi produse aleatoriu la dorinta celor care le controleaza. Adica le controleaza in mod limitat de sistemul economic/concurenta/cerere-oferta/monopol, dar nu pot ABUZA de control facand emisiuni monetare la discretie.

Criptomonedele

O solutie ar fi schimbarea a ceea ce numim bani: in loc sa mai CUMPARAM bani emisi abuziv de banci, alegem pentru schimb niste bani NEUTRI din punct de vedere al circuitului, imuni la control pentru ca producerea lor nu se poate face aleatoriu, la discretia vreunei banci, ceea ce le face improprii utilizarii intr-un sistem de credite ca cel bancar din zilele noastre. Desigur, poti imprumuta criptocurrency (bitcoin, litecoin, ethereum, etc, etc), platesti dobanda ceruta, dar cel care te imprumuta cu criprocurrency nu capata prin asta capabilitatea legala de a emite cecuri fara acoperire la alti fraieri, cum se intampla cu bancile.

Banii cripto-moneda/cripto-currency care sunt limitati doar de modul in care sunt creati (calculul block-urilor) nu pot fi creati usor, ci din ce in ce mai greu, ceea ce inseamna ca sunt prin structura lor protejati de inflatia produsa de cresterea numarului de disponibilitati.

Criptocurrency nu costa sistemul asa cum costa imprumuturile bancare (iei 1 leu dar trebuie sa dai 2 in loc), ei sunt platiti prin procesul de creare, prin calculul blocurilor. Asta inseamna ca ei pot fi folositi DOAR ca moneda, nu si ca PROMISIUNI, ca bilete la ordin, ca cecuri asa cum sunt utilizate DESCOPERIT creditele bancare. Si pentru ca nu sunt controlabili cantitativ de catre cineva cu interes, care sa-i poata emite la discretie, criptomonedele NU sunt scarce/insuficienti, si nu sunt prea multi ca sa se devalorizeze asa cum fac mnedele nationale conttrolate de banci.

Monede locale complementare

O alta solutie ar fi monedele locale, sau sisteme de credit reciproc (mutual credit systems in care creditarea prin biletele/banknote se face direct intre prodcatori, fara a mai fi la discretia si interesul bancilor). Acesta este sitemul logic, cu care dealtfel a pornit si sitemul monetar, menit initial sa usureze schimbul.

Sunt mai la moda aici in Canada dar sunt prezente si in unele state americane mai tolerante; deoarece (pasamite pentru a reduce riscul de inselatorie - sau mai degraba pentru a-l legaliza si controla ca s-o spunem p`aia dreapta), este interzis sa emiti moneda, dar nu este interzis sa-ti stabilesti un mod de evidenta a valorii, care sa respecte cateva reguli minime: sa fie interschimbabil in orice moment cu valoarea pentru care a fost emisa si care pasamite o poarta.

Da?! Pai banii din ziua de azi nu mai respecta aceasta minima cerinta pentru a-si pastra macar legitimitatea...

Dintre avantajele acestor sisteme se remarca in primul rand imunitatea la manipulare din partea bancilor sau a vreunei parti care s-ar substitui comportamentului bancilor. Sistemele de credit reciproc nu percep dobanda cantitativa, ceea ce face ca costul creditului sa fie platit prin insasi functia lui (similar cu criptomonedele). Si nu sunt prea putini/scarce, deoarece sunt creati prin intelegerea dintre cerere si oferta. Acest lucru nu se poate realiza in sistemul bancar, tocmai deoarece bancile  emit credite fara acoperire, iti imprumuta bani pe care nu-i are, pentru care iti cere dobanta. 

Daca accepti asa ceva de la oricine, pur si simplu esti prost! Dar daca accepti acest lucru de la banci, ai good-credit-score...

Neexistand scarcity si dobanda (=cost suplimentar, nejustificat), se produce un schimb de focus de la COMPETITIE catre COLABORARE, un sistem de convietuire mult mai performant asa cum ne arata natura. Pentru ca frica, lacomia, consumerismul si alte sentimente induse de sistemul malign cu care suntem indoctrinati sunt inlocuite de libertate, de cumpatare, generozitate, incantare si creativitate. Vedeti filmul:






Si cititi despre barter si Four Corner Exchange. Intelegeti partea pe care o avem de facut fiecare pentru a ne desprinde de acest sistem, incepeti cu edcatia.

DAR...

Treaba e limpede, a spus-o si Isus cand a intrat in Templu: orice moneda care prin producerea ei aduce emitatorului un castig neacoperit de ceva ce el insusi sau altii pentru el au produs, se numeste falsificare/forgering, o frauda echivalenta cu a scrie cecuri fara acoperire, o crima federala aici la noi, dar lucru pe care bancile private il fac IN FIECARE ZI de la ora 8 si pana la 4 dupa-masa.

Nu vi se pare ceva in neregula?

Lasati un comentariu mai jos!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Reclame google

Reclame google